Activiteiten

Activiteiten en Excursies op Curaçao

Een bekend gevoel bij de vele Nederlanders die Curacao door de jaren heen hebben bezocht. Zeker als men merkt dat men overal met het Nederlands terecht kan. Het Nederlands is hier namelijk nog steeds de officiele taal en wordt alom gesproken en verstaan. Met name de hoofdstad, Willemstad, is bijzonder vanwege de overwegend Nederlandse, maar ook de Spaanse en Afrikaanse invloeden die hun stempel hebben gedrukt op de hoofdstad. Zo bijzonder en uniek dat de UNESCO dit Nederlands koloniaal erfgoed op de wereld erfgoedlijst heeft geplaatst.


Zoals omschreven in de nominatie is Willemstad een gaaf bewaard gebleven getuigenis van “Nederlands koloniale verleden”, maar ook van “350 jaar interregionale interactie op sociaal, economisch, cultureel en bestuurlijk gebied”. Willemstad heeft binnen het Koninkrijk een belangrijke plaats ingenomen naast andere Nederlandse cultuurmonumenten die op de Wereld erfgoedlijst zijn geplaatst: het voormalige eiland Schokland, het Molencomplex bij Kinderdijk, de Stelling van Amsterdam, het Ir.D.F. Woudagemaal bij Lemmer en droogmakerij de Beemster. En wat dacht u van alle evenementen die jaarlijks plaatsvinden op Curaçao?

De beste manier om de oude stad te bekijken is door deelname aan een van de georganiseerde wandeltochten onder leiding van lokale architecten en historici. Zo kunt U genieten van de vele romantische steegjes en gangetjes, oude verweerde monumenten uit een glorierijk verleden en de prachtige architectuur van de gerestaureerde wijken. Er is voldoende gelegenheid om te winkelen. Ook de vele landhuizen en forten in en buiten de hoofdstad vertellen hun eigen verhaal over de historische ontwikkeling van het eiland en de banden met het voormalig moederland. Voor wie zich verder wilt verdiepen in de geschiedenis van het eiland is een bezoek aan de vele musea een aanrader.

Niet alleen de cultuur en architectuur maken van een bezoek aan dit eiland een unieke ervaring maar ook de vele andere recreatie mogelijkheden die het eiland te bieden heeft. Uiteraard zijn de vele mooie stranden langs de zuidkust stranden een van de grootste attracties van het eiland. Curacao heeft een verscheidenheid aan stranden en baaien te bieden(ongeveer 38) met elk hun eigen charme. Het aangename water temperatuur (gemiddeld 25 graden Celsius) maakt het zwemmen het gehele jaar door tot een aangename bezigheid tijdens Uw vakantie. Alle stranden op Curaçao gezien? Maak een dagtocht naar het paradijselijke strand van Klein Curaçao.

Curacao, met om en nabij 100 duikplekjes verspreid over de zuidkust, is een geliefde bestemming voor duikers. Het eiland bestaat van oorsprong uit vulkanisch kalkgesteente waarop zich eeuwenlang koraal heeft afgezet. Dat is bij een eerste duik al snel te zien. Pal langs de kustlijn treft U schitterende koraalriffen aan. Vindt U duiken een te grote sprong dan hoeft de onderwaterwereld niet voor U verborgen te blijven. Ook snorkelen behoort tot de mogelijkheden op dit veelzijdige eiland, waar U vanaf de oppervlakte de meest schitterende panorama’s kunt aanschouwen.

Ook voor de natuurliefhebber is er op Curacao genoeg te beleven. Het eiland herbergt zo’n 500 soorten planten en bomen. Sommige treft U nergens anders ter wereld aan. Vooral vogels zijn ruimschoots vertegenwoordigd. Het trupiaaltje is een brutaal, intelligent, beweeglijk en trots vogeltje dat alleen op de Benedenwindse eilanden voorkomt. Natuurparken zoals, het Christoffelpark en Hofi Pastor bieden de mogelijkheid het boeiende Curaçaose landschap te bezichtigen via uitgestippelde wandel- en auto routes en onder begeleiding van ervaren gidsen. Als U geïnteresseerd bent in natuurlijke geneeswijzen, dan is een bezoek aan de Kruidentuin de moeite waard. Veel van de lokale vegetatie wordt hier gekweekt en nauwkeurig gecatalogiseerd voor gebruik als medicijn.

Voor de golfer is het interessant om te weten dat de oude plantage Blauw is omgetoverd in een championship 18 hole golfbaan, waarbij een gedeelte van de oude plantage bewaard is gebleven, alsmede het oude landhuis. Van de 18 holes, met een totale yardage van 6736, zijn een aantal holes direct langs de Caribische zee gelegen, terwijl andere holes gelegen zijn in de oude plantage Blauw. Een gevarieerd golfspel, een prachtig uitzicht over het eiland en de Caribische zee en een spectaculaire hole 5 (PAR3) over zee, zijn allemaal uitdagingen die de Blue Bay golfbaan biedt.


Het eiland beschikt verder over een grote verscheidenheid aan restaurants. De keuken varieert van oud Hollands tot Creools en het hoeft niet altijd duur te zijn. Ook als U tijdens U vakantie voordelig wilt eten kan dat heel goed op Curacao. Deze verscheidenheid is ook terug te vinden in de accommodatie aanbod. Van appartementen en bungalow complexen tot luxe hotels. Veel van deze bungalows zijn te koop voor bezoekers die langere tijd op het eiland willen verblijven (overwinteren). Het eiland kent geen “mega-hotels” en weinig hoogbouw in vergelijking met andere toeristische bestemmingen.

Curacao is een perfecte vakantiebestemming gedurende het hele jaar. Het eiland kent geen regenseizoenen en ligt buiten de orkaan zone. Gezondheidsrisico’s zijn er niet. Inentingen en/of vaccinaties zijn niet noodzakelijk en het drink water(gezuiverde zeewater) is zuiver en schoon en kan direct uit de kraan worden genuttigd. Bovendien is de medische zorg op Curacao op Nederlandse maatstaven geënt. Het St. Elizabeth Ziekenhuis is modern, het beste in de regio en is vanuit elk punt van het eiland binnen 20 minuten bereikbaar. Tevens zijn er verder op het eiland diverse medische centra gevestigd.