Feestdagen Curacao

Feesten & evenementen op Curacao

Nieuwjaarsdag (1 januari, officiële feestdag)
Nadat het jaar is afgesloten met knallend vuurwerk (zie Oudejaarsavond), is de eerste dag van het nieuwe jaar een traditionele dag voor familiebijeenkomsten. Gedurende een aantal dagen zijn de straten bezaaid met rode snippers van de duizenden afgestoken rotjes.

Indiase Onafhankelijkheidsdag (26 januari)
Door de Indiase bevolkingsgroep wordt de geboorte van de Indiase Republiek gevierd. Sommige winkels van Indiase eigenaren zoals kledingzaken en boetieks, sluiten.


Carnaval (januari tot maart)
Dit eerste feest en het grootste van het jaar begint meestal met een aantal evenementen in januari en duurt tot de vooravond van Aswoensdag. Plaatselijke hotels hebben ook hun eigen programma met carnaval straatdansen (ook wel jump-ups genoemd) en feesten. Neem contact op met de Curaçaose Carnavals Stichting (tel: 4612777, fax: 4611068) of met het Curaçao Toeristen Bureau Europa. Tijdig boeken!

Vliegerseizoen (februari tot april)
Tussen Carnaval en Pasen, wanneer het regenseizoen eindigt, beginnen de passaatwinden aan te wakkeren. Tientallen eigengemaakte vliegers zult u door de lucht zien zweven; dit begint na Carnaval en loopt door tot Pasen. U kunt op straat voor een paar gulden een handgemaakte vlieger kopen. Veel groepen organiseren vliegerwedstrijden op buurtvoetbalvelden en op de hoofdparkeerplaats in Punda (Waaigat)

Vasten (gewoonlijk van februari tot maart)
Vroeger was dit een zeer heilige periode voor de grotendeels katholieke bevolking, maar de laatste jaren is Vasten minder belangrijk geworden. De eens zo strenge katholieke verboden die tijdens deze veertig dagen durende periode golden, zijn afgezwakt. Toch, op Aswoensdag, de dag na de Afscheidscarnavals parade, zult u mensen zien met een traditioneel askruisje op het voorhoofd. Veel mensen, zeker de ouderen, zien deze periode als een moment van zelfbeschouwing. Kruidenierswinkels en markten houden veel vis op voorraad, aangezien veel katholieken geen vlees eten gedurende de vasten. U zult op de meest onverwachte plaatsen gezouten kabeljauw op het menu zien staan.

Pesach (maart/april)
Om het Joods Paasfeest te vieren zijn bedrijven van Joodse Curaçaoënaars gesloten, waaronder de grootste bank op het eiland. De datum kan verschillen, maar meestal valt het rond Pasen.

Goede Vrijdag (maart/april, officiële feestdag)
Een officiële feestdag op dit grotendeels katholieke eiland en het begin van een week paasvakantie voor scholen. Zoals tijdens alle schoolvakanties, worden stranden druk bezocht. Kruidenierswinkels en markten hebben de dagen daarvoor topdagen met de verkoop van verse en gezouten vis.

Paasperiode (maart/april)
Kinderen op het eiland doffen zich op in hun paaskledij voor de viering van de traditionele eerste heilige communie (‘risibimentu’), die wordt gehouden tussen paaszondag en Hemelvaartsdag (mei). Op paaszondag wordt een prachtige vliegerwedstrijd gehouden op de parkeerplaats bij het Waaigat in Punda.

Seú Folkloristische Oogstviering (maart/april, officiële feestdag)
Op de maandag na Tweede Paasdag trekken lokale folkloregroepen in traditionele kledij door de straten van Punda en Otrobanda, waarmee het oogstfeest van het verleden wordt herdacht. De groepen, bestaande uit deelnemers van alle leeftijden, bespelen traditionele muziekinstrumenten en dansen door de straten.

Curaçao Internationale Zeilregatta (april/mei)
Deze wordt gehouden op de wateren buiten het Curaçao Seaquarium en biedt een schouwspel van honderden kleurrijke zeilboten uit de hele wereld.

Koninginnedag (30 april, officiële feestdag)
Op Koninginnedag zijn er officiële feestelijkheden in Fort Amsterdam en er heerst een feestelijke ambiance in Punda.

Sami Zeilregatta (april)
Gastplaats van dit traditionele twee dagen durende evenement, dat gewoonlijk in het laatste weekeinde van april wordt gehouden, is het vissersdorpje Boka St. Michiel (onder de bevolking bekend als ‘Boka Sami’ of gewoonweg ‘Boka’), even ten westen van Willemstad. De lokale bevolking loopt er te hoop om bij de talloze kraampjes te eten, naar bandjes te luisteren die levendige muziek spelen en om naar de zeilraces te kijken. Het is een druk en lawaaierig, maar vermakelijk festival.

Dag van de Arbeid (1 mei, officiële feestdag)
De overheid en de vakbonden organiseren bijzondere activiteiten.

Hemelvaartsdag (mei, officiële feestdag)
Ook op Curaçao dé tijd voor de eerste heilige communiefeesten.

Curaçao International Jazz Festival (mei)
Een twee dagen durend jazzfestijn georganiseerd door Curaçao Jazz Foundation, dat zowel internationale topartiesten aantrekt als plaatselijk talent.

Herdenking van 1969 (30 mei)
Herdenkingsfeest van het historische arbeidsgeschil van 1969, dat uitliep op een grote sociale opstand. Vakbonden organiseren culturele activiteiten, houden toespraken en optochten.

Curaçao International Jazz Festival (mei)
Een serie muziekconcerten met klassieke ensembles en traditionele groepen, voordrachten van gedichten.


Moederdag (mei)
Moederdag wordt op de tweede zondag van mei gevierd met veel geschenken, bloemen en uitverkoop in de winkels van het eiland. Er worden speciale evenementen georganiseerd in Punda en in vele hotels.

Vaderdag (juni)
Vaderdag wordt op de derde zondag van juni gevierd en net als Moederdag met druk winkelen, shows en muzikaal eerbetoon aan alle vaders. Vooral in Punda worden bijzondere evenementen gehouden.

Curaçao Salsa Festival (eind augustus/september)
Dit jaarlijkse evenement brengt bekende musici bijeen uit Latijns-Amerika en de Caraïbische eilanden. Het wordt georganiseerd door het Curaçao Festival Center.

Grote schoolvakantie (juli)
Vanaf eind juni tot begin augustus hebben de scholen vakantie. Voor kinderen worden vaak activiteiten georganiseerd. De stranden wordt druk bezocht zowel door de plaatselijke bevolking als door Nederlandse bezoekers die dan zomervakantie hebben.

Dag van de Vlag Curaçao(2 juli, officiële feestdag)
Op 2 juli 1951 kwam de Eilandsraad voor de eerste keer bijeen. Op 2 juli 1984 is deze dag uitgeroepen tot ‘De dag van het Volkslied en de Vlag’. De dag staat in het teken van officiële plechtigheden in de ochtend op het Brionplein in Otrobanda en in Parke Himno y Bandera (het Park van het Volkslied en de Vlag) in Barber, op het westelijke deel van het eiland.

Herdenking Slavenopstand (17 augustus)
De slavenopstand van 1795, de belangrijkste in de geschiedenis van Curaçao, wordt herdacht met muzikale en culturele evenementen aan de waterzijde op het Rif, achter het Holiday Beach Hotel, en op Landhuis Kenepa (de Kenepa Plantage) op het westelijke deel van het eiland.

Rosh Hashanah & Yom Kippur (september/oktober)
Deze heilige Joodse dagen, het Joodse Nieuwjaar en de Grote Verzoendag, vallen elk jaar op verschillende dagen in september of oktober. Winkels en banken van Joodse Curaçaoënaars zijn gesloten.

Schoolvakantie Curaçao (oktober)
De scholen op het eiland zijn een week dicht, wat samengaat met de jaarlijkse Zeilregatta op Bonaire.

Aankomst Sint Nicolaas (eind november)
Deze befaamde Nederlandse Goedheiligman komt per zeilschip de Sint Annabaai binnen, vermoedelijk uit Spanje, samen met zijn witte paard en vergezeld van zijn helpers, de Zwarte Pieten. Families komen in Otrobanda bijeen, waar een feestelijke sfeer heerst.

Sint Nicolaasviering (5 december)
Kinderen zetten de avond tevoren allemaal hun schoentjes neer met wat gras voor het paard van de Sint. Alle scholen doen mee met de festiviteiten – u zult de hele week Zwarte Pieten in jeeps zien rijden in de woonwijken. De plaatselijke winkels zijn versierd met prenten van Zwarte Piet.

Lichtfestijn (december)
Ter voorbereiding op Kerstmis organiseert het elektriciteitsbedrijf in samenwerking met een populaire radiostation jaarlijks met Kerstmis een verlichtingswedstrijd. Alle deelnemende kantoren en huizen zijn dan versierd.

Kerstmis Curaçao (24-26 december, officiële feestdagen)
Tweeëneenhalve dag familiefeesten, die formeel op kerstavond beginnen. In katholieke kerken wordt een nachtmis opgedragen.

Oud en nieuw Curacao
31 december, officiële feestdag