Carnaval op Curacao

Carnavalsviering op Curacao

De carnavalsviering op Curaçao is geheel uniek; het heeft niets te maken met het carnaval dat in Nederland wordt gevierd zoals in Maastricht, Den Bosch of Bergen op Zoom. Ook als men denkt dat het te vergelijken is met het Zuid-Amerikaanse Carnaval in Rio, dan is dat onjuist. Het Curaçaose carnaval heeft een geheel eigen karakter; de optocht ziet er heel Zuidamerikaans/Rio-achtig uit, de muziek heeft veel Afrikaanse invloeden met danspassen en ritmen uit de Caribbean.

De belangrijkste accenten liggen op het persoonlijk plezier en de mooie kostuums. Wij geven u een paar basisgegevens:

Zondagoptocht
Er wordt tweemaal een grote optocht gehouden, t.w. zondagmiddag, mooi in het zonlicht, doch voor de lopers, dansers en muzikanten in de stoet en de toeschouwers vrij warm. De optocht wordt hier ‘parade’ en ‘gran marcha’ genoemd. Langs de route worden vele primitieve houten buffetten, tafeltjes en stoeltjes neergezet, ook worden er stellages versierd zodat het publiek rustig kan genieten van het carnaval.


Dinsdagoptocht
De tweede keer wordt de optocht, ter afsluiting van het Carnaval, op de dinsdagavond gehouden. Een stuk koeler en bijzonder feestelijk met de vele lichtjes. De lengte van het parcours van de optocht is ca. 6 km en duurt ongeveer 4 uur. Er doen zo’n 40 officiële groepen (6000 personen) aan de optocht mee.

Tumba Festival
Voorafgaand aan het carnaval is er een verkiezing van het carnavalslied/melodie/dans. Dit zal door alle groepen, gedurende de gehele carnavalsperiode, worden gespeeld, gezongen en gedanst. De beste componisten en zangers doen aan dit Tumba-Festival mee. Het is zeer populair, opwindend en is verdeeld over 4 avonden en duurt steeds tot in de late uurtjes.

Jump-ups
Na de officiële start van het carnavalsseizoen in januari gaan de diverse carnavalsgroepen wekelijks en vaak dagelijks, de straat op. Ze gebruiken nog niet de mooie kostuums van het carnaval. De groepen gaan dansend achter de wagen met muziek aan. In veel gevallen gaat het alleen maar om eigen plezier of fundraising voor eigen doelen of voor goede doelen.
De Jump-ups zijn zeer populair bij het publiek en worden georganiseerd door lokale carnavalsverenigingen en bedrijven.