Jaarwisseling Curaçao
Het jaar eindigt op 31 december, officiële feestdag, formeel ‘s middags wanneer de winkels en kantoren sluiten. De plaatselijke bedrijven en instellingen steken enorme rollen vuurwerk af in een soort vriendschappelijke wedstrijd. Om middernacht voert het vuurwerk naar een oorverdovende climax die zo’n goede vijftien minuten duurt en vervolgens de hele nacht nog nasputtert.
Voor de mooiste gezichten op de in vuurwerk en vlam staande hemel kiest u een plek op een heuvel of een plaats met een goed uitzicht. Wie wil meedoen met honderden feestvierende Curaçaoënaars, begeeft zich naar het Brionplein (‘Plasa Brion’ of Awasá) aan de waterzijde op Otrobanda waar na een avond vol culturele activiteiten de bisschop van Willemstad om middernacht de zegen uitspreekt over de menigte.
Veel hotels organiseren feesten voor hun gasten en sommige restaurants doen dat ook. Maar u zult er van versteld staan hoeveel gelegenheden al om negen uur ‘s avonds sluiten. Oudejaarsavond is bij uitstek een familie-aangelegenheid op Curaçao. Als het nieuwe jaar eenmaal is ingeluid, brengen de mensen van Curaçao de rest van de avond door bij familie en goede vrienden. De jongere generatie bezoekt veelal een van de vele feestgelegenheden op het eiland. Volgens traditie worden de huizen schoongemaakt en geverfd vóór Oudejaarsavond en wordt er in de Oudejaarsnacht wierook gebrand om de kwade geesten te verdrijven.
Vuurwerk oud & nieuw
Van 26 tot 31 december staan honderden tentjes langs de weg die vuurwerk verkopen; dit is de enige periode waarin vuurwerk legaal kan worden verkocht. De prijzen en waren verschillen van jaar tot jaar, variërend van een gulden of twee voor een pakje sterretjes (strea) tot duizenden guldens voor lange vuurwerkmatten (pagara). Wilt u grote knallen horen, vraag dan om klapchi, de grotere donderbos of de oorverdovende luchtbom. Wilt u meer sier, probeer dan fontein (siervuurwerk), flor (knallende ster), bala bala (Romeinse kaars) en fupeilu (vuurpijlen).