Wandelroute door Punda
Deze route kronkelt via de hoofdstraten, langs de belangrijkste winkelstraten en toeristische attracties van deze wijk. Het is niet de meest directe route naar een bepaalde locatie, maar het is bedoeld als een kort uitstapje om u een indruk van de wijk te geven en om u te laten zien dat Punda veel verschillende activiteiten te bieden heeft (toeristische attracties, architectuur, winkelen). Dit is een goede manier om bekend te raken met de sfeer in Punda. Zonder onderbreking wandelt u de hele route in een uur, maar rekent u er maar veel tijd bij om te winkelen, bezienswaardigheden te bezoeken en rustig een drankje te nuttigen terwijl u mensen kijkt. In de straten is weinig schaduw. Als u deze route loopt, kijk dan af en toe eens omhoog om geen architectonische details van gebouwen uit de verschillende periodes te missen.
Punda stap-voor-stap
– De route begint aan de voet van de Emmabrug. Vanaf hier heeft u een mooi vergezicht over Otrobanda met : het Riffort, uiterst links, dat de toegang tot de haven bewaakt; het Brionplein, precies aan de overkant van de brug; het Otrobanda hotel; het toeristisch complex Coral Agostini, achter de veerpontterminal; de terminal voor de cruiseschepen langs de waterkant; en het Kura Hulanda complex.
– Draai u nu om en kijk richting Punda: de straat die links van u langs de haven loopt, is de Handelskade. De oude handelshuizen aan deze kade kunt u ook zien vanaf Otrobanda. Aan uw linkerhand ziet u de haven waar u de gratis veerboot naar Otrobanda kunt nemen wanneer de brug open is. Direct voor u ligt de Breedestraat, een van de grootste winkelstraten in Punda. Op de hoek van de Breedestraat en de Handelskade staat het Penha-gebouw, een van de beroemdste voorbeelden van de Nederlandse koloniale architectuur uit de 18e eeuw. Let op de sierlijke, gekrulde topgevels en de galerijen rondom de tweede verdieping. Oorspronkelijk waren ze open, maar later zijn ze afgesloten om ruimte te winnen.
– Aan uw rechterhand ligt Fort Amsterdam, de zetel van de regering van de Nederlandse Antillen. Dit is de eerste halte op deze route. Als u in de richting van het grote, gele fort loopt, dan ziet u verder naar achteren langs de waterkant de stenen muren van het oorspronkelijke Waterfort. Dit werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd, vlak nadat de Nederlanders aan land kwamen. Hierachter staat het Plaza Hotel, met zijn toekan op de top.
– Recht voor Fort Amsterdam staat het Hoorn des Overvloeds Monument, een geschenk van Nederland als dankbetuiging aan de inwoners van de Nederlandse Antillen voor hun onmisbare hulp en solidariteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Toen het grootste deel van Europa tijdens de oorlog bezet was en zwaar gebombardeerd werd, verleende Curaçao onmisbare hulp aan de geallieerden). Aan een muur van het fort bevindt zich een kleine gedenkplaat ter herdenking van de 25e verjaardag van de afschaffing van de slavernij.
– Bekijk, voordat u het terrein van het fort betreedt, de abstracte, erotische vrouwenfiguren, die in enkele bomen voor het fort gekerfd zijn door Mac Alberto – een voormalige radicale vakbondsleider die straatkunstenaar is geworden.
– De binnenplaats van het fort betreedt u via een smalle, overdekte doorgang. Het felgele gebouw recht voor u met de vlaggen en witte zuilen is het Ministerraadsgebouw van de Nederlandse Antillen. Links hiervan staat de oude Fortkerk, een lichtgeel gebouw met een koepeldak op de top. De kerk werd laat in de 18e eeuw gebouwd en huisvest nog steeds een Nederlands-protestantse gemeenschap. Ook vindt u er het Fortkerk Museum. In de gebouwen rond de binnenplaats bevinden zich verschillende overheidskantoren.
– Loop voorbij de ingang van het Ministerraadsgebouw door een smalle doorgang aan de rechterkant en u komt op het Wilhelminaplein. Dit plein is genoemd naar Koningin Wilhelmina, die regeerde van 1898 tot 1948. Als u de straat naar het plein oversteekt, let dan op het gedetailleerde, houten roosterwerk aan de achterkant van Fort Amsterdam. Wandel dan op uw gemak over het plein. U vindt er een muziektentje, bankjes en een kinderspeelplaats met veel schaduw. Soms worden er hier tijdens schoolvakanties en andere vrije dagen muzikale evenementen en andere culturele activiteiten georganiseerd.
– Neem op het Wilhelminaplein een paar minuten tijd om uzelf te oriënteren. Aan de overkant van de straat, rechts van het plein bevinden zich het hoofdbureau van de politie, naast het Fort Amsterdam, en het Hof van Justitie. Dit laatste gebouw, waarop het schild van de Nederlandse Antillen prijkt, dateert van de tweede helft van de 19e eeuw. Ernaast staan het blauwgroene Tele Museum en een elegant gerestaureerd gebouw waarin een commerciële bank is gevestigd.
– Achter deze gebouwen aan de waterkant bevindt zich het Waterfortbogen-complex. Dit bestaat uit een aantal restaurants en winkels die in het fort gebouwd zijn. Hier kunt u een hapje of een drankje nuttigen en kijken hoe de golven tegen de oude muren van het fort slaan. Als de borstweringen open staan heeft u een prachtig uitzicht op de zee en op Otrobanda.
– Verderop in de straat staat een lang, geel-wit gebouw. Dit is de oude Joodse synagoge – De Tempel genoemd – die tegen het eind van de 19e eeuw is gebouwd en recentelijk gerenoveerd. Tegenover het parkeerterrein van De Tempel staat het Cinelandia-gebouw. Deze voormalige bioscoop is een van de weinig overgebleven exemplaren van de art deco architectuur uit de jaren veertig. Voorbij het parkeerterrein begint de wijk Pietermaai. Aan het begin van deze wijk ligt het kantoor van het Curaçao Tourism Development Bureau; het is een goed gerestaureerd geel met wit gebouw waar u algemene informatie kunt krijgen.
– Loop vanaf het Wilhelminaplein door de Breedestraat, een van de grootste winkelstraten van Punda, terug naar de drijvende brug. Op de hoek van de Breedestraat en het Wilhelminaplein staat een grijs, stenen gebouw, de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (tegen het begin van de jaar 2002 verhuist de bank naar een nieuw onderkomen in Scharloo). Net tegenover het gebouw van de Centrale Bank in de Breedestraat staat het Munten Museum, met een aanzienlijke collectie van plaatselijke en zeldzame munten.
– Als u op uw gemak door de Breedestraat en andere straten in het hart van Punda wandelt, vergeet dan niet af en toe omhoog te kijken. Natuurlijk is het leuk om de etalages te bekijken, maar u mag de vele architectonische details van deze oude gebouwen zeker niet missen. Bijvoorbeeld ingesloten galerijen, houten luiken, gekrulde topgevels en puntige daken. Merk ook op dat alle gebouwen hier in strakke rijen staan, zonder binnenplaatsen, in tegenstelling tot Otrobanda en Scharloo; sommige zijn bijzonder smal. Waarin Punda ook verschilt van de meeste andere delen van Willemstad, is dat bijna alle gebouwen ononderbroken in gebruik geweest zijn, vanaf het moment dat ze enkele honderden jaren geleden zijn gebouwd. Punda heeft dan ook geen grote achteruitgang of heropleving gekend. Behalve kleine renovaties, zoals moderne ramen, is het enige opvallende verschil dat de bovenverdiepingen vroeger als woonverblijf dienst deden, en nu meestal deel uitmaken van de winkel.
– Aan uw rechterhand ligt het Gomezplein, dat genoemd is naar Moises F. Da Costa Gomez. Hij was de oprichter van een van de grootste politieke partijen op het eiland en verantwoordelijk voor de totstandkoming van de blauwdruk voor de autonomie van de Nederlandse Antillen in 1954. In een kleine kiosk op dit plein wordt plaatselijk ambachtswerk verkocht. Ook vindt u hier vaak houten beeldsnijwerk en felgekleurde schilderijen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek. Eetcafés in de openlucht en restaurants met terrasjes geven het Gomezplein een gezellige en ontspannen sfeer.
– Kijk voordat u over het Gomezplein gaat wandelen naar links, dan ziet u het smalste gebouw van Punda.
– Sla even voordat u terug bij de pontonbrug bent gekomen rechts de Heerenstraat in. Deze brede straat is niet toegankelijk voor voertuigen. Het is de oudste winkelstraat van het eiland, waar tegenwoordig hoofdzakelijk kleding en elektronica verkocht wordt. U loopt nu langs de voorkant van de handelshuizen aan de haven van Punda. In sommige gebouwen is de datum en het oorspronkelijke huisnummer bovenaan in de gevel gegrift. Tijdens de kerst is de Heerenstraat feestelijk versierd met felgekleurde lichtjes.
– De steegjes die u zo nu en dan links aantreft, komen uit op de Handelskade. Het eerste steegje leidt u naar de Kunstgalerie 86, de grootste galerie van het eiland. Aan het eind van de Heerenstraat ligt het Plaza Jojo Corea, genoemd naar een van de eerste plaatselijke bankiers. Hier treft u hetzelfde soort ambachtswerk aan als op het Gomezplein, alsmede enkele bankjes en een paar hotdogkraampjes. Als u het plein recht oversteekt, dan komt u uit bij de beroemde drijvende markt . Gaat u op het plein rechtsaf, dan komt u in de Madurostraat – ook voetgangersstraat, die evenwijdig loopt aan de Drijvende Markt.
– Vanaf het plein heeft u ook een goed uitzicht op een deel van Scharloo. Let in het bijzonder op het eens zo schitterende woonhuis, waar nu Hotel Caracas gevestigd is. Dit gebouw stamt uit het eind van de 18e eeuw en was vroeger eigendom van een president van de Dominicaanse Republiek. Het gebouw rechts hiervan, dat in 1988 verwoest werd tijdens een brand, was ooit het voorname Hotel Venezuela. Hier is de plaatselijke held Pedro Luís Brión overleden. (Brión vocht tijdens de Latijnsamerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen aan de zijde van Simón Bolívar.) Daarin huist nu het Maritiem Museum. De route gaat verder door een kleine straat, evenwijdig aan de Heerenstraat. Hier ligt het Post Museum, gevestigd in het oudste gebouw van het eiland. Als u verder loopt door het steegje, dan komt u op een gezellig, verscholen pleintje met cafés; dit is een van de weinige plaatsen in Punda met voldoende bomen om voor wat echte schaduw te zorgen. In het weekend wordt hier soms live muziek gespeeld door lokale muzikanten.
– Verlaat het pleintje aan de linkerkant en ga bij het Gomezplein weer naar links; aan het eind van dit plein gaat u naar rechts, de Hanchi di Snoa (‘Synagogesteeg’) in. U loopt dan langs een aantal gerenoveerde gebouwen en café-restaurants. Aan het eind van het huizenblok aan uw linkerhand staat de pastelgele Mikvé Israël-Emanuel Synagoge – de oudste synagoge op het westelijk halfrond die onafgebroken in gebruik is geweest.
– Sla linksaf de Columbusstraat in en loop deze straat uit. Recht voor u ziet u de Wilhelminabrug die naar Scharloo leidt. Rechts van u ligt de Nieuwe Markt waar u vers fruit en groente kunt kopen; erachter staat het zalmkleurige postkantoor en daarna komt de drukke Marshe, de oude markt waar u kunt genieten van een heerlijk middagmaal bestaande uit lokale specialiteiten.
– Als u linksaf slaat bij de inham het Waaigat, wandelt u langs een van de bekendste plaatsen van Curaçao: de schilderachtige drijvende markt . De kleurige lappen boven de etenswaren bieden wat broodnodige schaduw als u op uw gemak langs het smalle kanaal richting de Sint-Annabaai kuiert.
– Ga aan het eind van de markt linksaf en wandel over de Handelskade. Hier vindt u nog meer winkels en havencafés, van waar u een mooi uitzicht heeft op Otrobanda. De route eindigt waar u begonnen bent, bij de pontonbrug.