Bus op Curacao

Busvervoer op Curacao

Het openbaar vervoer is op Curacao ietwat beperkt, maar wel heel goedkoop. Bussen zijn het enige middel van openbaar vervoer.  Er zijn grote bussen (zoals wij ze kennen) en kleine busjes. U kunt het eiland met de bus bezichtigen, maar het openbaar vervoer is enigszins beperkt. Curaçao heeft twee soorten openbaar vervoer: de grote gele of blauwe bussen die men ‘konvooi’ noemt en, op de meest bereden openbare wegen, de kleine busjes die men ‘bus’ noemt (deze zijn te herkennen aan de aanduiding BUS op de kentekenplaat). De belangrijkste busstations zijn te vinden bij het postkantoor aan het Waaigat in Punda en bij het viaduct in Otrobanda.

Buskaartjes

De bustarieven voor de grote bussen bedragen NAfl. 1,= voor ritten binnen de stad en naar locaties in het oosten, en NAfl. 1,50 voor ritten naar het westelijke deel van het eiland. De bussen rijden de meeste stadsroutes één keer per uur, elke twee uur rijden ze naar plaatsen in het westen en minder vaak op zondag. Als u serieus overweegt gebruik te maken van het openbaar vervoer, haal dan een exemplaar van de Buki di Bus: Bus Schedules and Routes, dat wordt uitgegeven door het Autobus Bedrijf Curaçao voor de kleine prijs van NAfl. 1,45. De kleine busjes rijden vaker, maar zonder een vaste dienstregeling.

De grote bussen rijden volgens een vaste dienstregeling (al zijn de tijden iets minder stipt dan we gewend zijn) en rijden naar alle hoeken van het eiland. Er zijn op het eiland heel veel bushaltes, dus u hoeft indien u met de bus reist vrijwel nooit ver te lopen naar de eindbestemming. Er zijn 2 centrale busstations in Willemstad. Alle bussen richting Bandabou (westkant van het eiland) vertrekken vanaf het busstation naast het viaduct in Otrobanda (aan de Sebastopolstraat). Alle bussen richten Bandariba (oostkant) vertrekken vanaf het busstation aan het Waaigat in Punda (Waaigatplein). De meeste bussen rijden doordeweeks om het uur, de langere ritten richting het westen echter om de 2 uur. De ritprijzen zijn Naf 1,60 voor de stadswijken en het oosten en Naf 2,10 voor de westelijke routes. Buskaartjes kunnen in de bus gekocht worden en het wordt op prijs gesteld als men gepast kan betalen.

De minibusjes rijden vooral op de drukkere stadsroutes en Mambo Beach / Sea Aquarium en zijn te herkennen aan het woord BUS op de kentekenplaat. De busjes hebben geen vaste dienstregeling en zetten u vaak af op de plek van uw bestemming. U kunt de busjes overal langs de weg aanhouden door gewoon uw hand op te steken. De ritprijs bedraagt meestal tussen de Naf 3,00 en Naf 5,00.