Eten en Drinken

Eten en drinken op Curaçao

De Antilliaanse keuken is een smeltkroes van eetculturen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Afrika, een aantal Europese landen en Azië. Iedere periode in de geschiedenis van Curaçao heeft zijn sporen nagelaten in bijzondere gerechten; van de bezetting door de Spanjaarden, tot de komst van de Nederlanders en de Afrikaanse slaven. Curaçaoënaars nemen de tijd om rustig te koken en met de hele familie te eten. Bij feestelijke gelegenheden wordt er extra veel aandacht besteed aan de maaltijden, ieder feest kent zijn eigen kenmerkende gerechten.

Bekende gerechten Curaçao

Bekende Curaçaose gerechten zijn pastechi (Antilliaanse pastei), Johnnycake (gefrituurd broodje), sopi piska (vissoep), funchi (soort maïs polenta), ajaca (in bananenbladeren gewikkeld gerecht) en pan bati (mais pannenkoek). Ook stoofschotels (stobá) zijn erg geliefd, ze worden bereid met rund, kip, geit (kabritu), leguaan of schelpdier (karkó), en verschillende soorten groenten. De vis voor de piska ku funchi (vis met maïsmeel) wordt dagelijks vers gevangen in de Caribische zee en is stevig en smaakvol. Bij veel restaurants staan lokale vissoorten als barracuda, wahoo en tonijn op de kaart.

De Nederlandse cultuur is terug te zien in de keshi yená, een uitgeholde Edammer kaas gevuld met een kruidig mengsel van kip of gehakt, verschillende groenten, kappertjes, rozijnen, pruimen en olijven. De kaas wordt, nadat hij is geweekt, van zijn waslaag ontdaan, gevuld, en in de oven gebakken.

Bent u in een avontuurlijke bui? Probeer dan de guiambo, (een okrasoep met ingrediënten als gezouten vlees, varkensstaart, garnalen, vis en schelpdieren) of de sòpi mondongo (ingewandensoep). De sòpi mondongo wordt van oudsher gegeten wanneer er een nieuw dak op het huis zit en hoort ook echt bij de zondagse maaltijd.

Snoepgoed en gebak

Antillianen houden erg van gebak en snoepgoed zoals bolo (cake) en tèrt. Eén van de bekendste bolo op Curaçao is de bolo di manteka (botercake), gemaakt van bloem, suiker, boter en een relatief grote hoeveelheid eieren. Tèrt is het best te vergelijken met Limburgse vlaai. De korst is echter droger en de vulling wordt anders gemaakt. Van gemalen pinda’s maakt men op Curaçao S-vormige koekjes, die lèter genoemd worden.

Feestelijke maaltijden
Met Kerst en Nieuwjaar wordt ayaca gegeten. De bananenbladeren zijn gevuld met een laagje deeg van maismeel, zout, suiker, anijszaad, geraspte kaas, boter en melk. De deegbodem wordt gevuld met kippen- en varkensvlees, kappertjes, rozijnen, pruimen, olijven, piccalilly, ham, amandelen, selderie, peterselie, augurken en Spaanse peper. Het complete pakketje wordt gekookt in water, waarna men het laat afkoelen. Kort voor de maaltijd wordt het gerecht nog even opgewarmd. Aan het einde van de feestdagen, of een groot feest als een huwelijk, worden vaak zakjes uitgedeeld met snoepgoed, suikerwerk en gezoete amandelen.

Populaire dranken
Op Curaçao is er altijd wel reden voor een feestje, waarbij de drank meestal rijkelijk vloeit. Veruit de bekendste drank op het eiland is Polar bier, dat officieel uit de Verenigde Staten komt, maar wordt gebrouwen in Venezuela. Andere populaire bieren zijn Heineken en Amstel. Naast bier drinken Antillianen graag gedestilleerd en cocktails in de meest fantastische kleuren en smaken. De blauwe likeur van de Laraha sinaasappel (Blue Curaçao) heeft Curaçao enorme bekendheid bezorgd over de hele wereld en wordt nog steeds lokaal gemaakt, in Landhuis Chobolobo.



Leguanenvlees
Tot slot nog iets over gerechten met luguanenvlees, zoals de bekende sopi iguana. Het verhaal wil dat gerechten met leguanenvlees een potentie verhogende werking hebben, omdat de mannetjesleguaan twee penissen heeft. Dat is één van de redenen waarom het dier zeer intensief is bejaagd, waardoor de populatie sterk is uitgedund. De leguaan is inmiddels een beschermde diersoort en mag alleen geserveerd worden door restaurants met een vergunning. Verreweg de meeste restaurants die leguanenvlees op de kaart hebben staan beschikken niet over een vergunning!