Geld

Geld op Curaçao

De munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse Gulden (afgekort als Nafl, Naf of Ang). Na de staatkundige vernieuwingen in oktober 2010 kan alleen op Sint Maarten en Curaçao nog worden betaald met de Antilliaanse gulden, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is sinds 1 januari 2011 de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel. De koers van de Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en heeft dezelfde waarde als de Arubaanse florin: 1 gulden/florin = 1.79 dollar. Bij vrijwel elke geldautomaat op Curaçao kan je kiezen tussen guldens of dollars pinnen. Vervolgens kan je overal op Curaçao met guldens en dollars betalen.


betaalmiddel op curacao
De Antilliaanse Gulden

De lokale valuta is de Nederlands-Antilliaanse gulden (ook wel florín genaamd), afgekort NAfl. of ANG. Hij is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar op een stabiele koers van US$ 1 = NAfl. 1,77 voor contant geld en 1,78 voor travellers cheques. Wisselkoersen kunnen licht verschillen in winkels en hotels. Er bestaat geen zwarte markt. Wisselkoersen voor andere valuta’s kunt u vinden bij banken of in de dagbladen. De banken zijn de gehele dag open van 8:00 tot 15:30 uur, van maandag tot en met vrijdag. De bank op de luchthaven is open van 8:00 tot 20:00 uur, van maandag tot en met zaterdag en van 9:00 tot 16:00 uur op zondag om geld te wisselen. Op de luchthaven staat een vierentwintiguurs wisselautomaat. Sommige bankvestigingen beschikken over pinautomaten die Amerikaanse dollars wisselen.


Op meerdere plaatsen kunt u ‘uit de muur’ pinnen dit kan als zowel uw pas als de automaat voorzien zijn van het Cirrus-, Plus-, Maestro of Master-/Eurocard-vignet. Er zijn kosten aan verbonden, maar dat scheelt per bank. Bij de filialen van Maduro Curiel’s Bank te Sta. Maria en Punda is het bovendien mogelijk om binnen te pinnen als uw kaart voorzien is van het blauwe PIN-vignet. Bankbiljetten van hoge bedragen (100 en 250 gulden) zijn moeilijk te wisselen bij kleine aankopen. Op dit moment zijn er twee één-gulden munten in omloop. De oude vierkante nikkelen munt en het nieuwe vijftig cent stuk behoren tot de weinige vierkante munten ter wereld; samen met de tweeëneenhalve gulden munt zijn het gewilde souvenirs, vooral voor kinderen.

Amerikaanse dollars worden bijna overal geaccepteerd, travellers cheques minder. Biljetten van US$ 50 en 100 kunnen wel eens moeilijk te wisselen zijn. Internationale credit cards worden in bijna alle grote winkels en dergelijke geaccepteerd. Op alle postkantoren kunnen betaalcheques van de Postbank worden verzilverd in Antilliaans geld. Met het Maestro-vignet/Cirrus vermeld op uw bank-pinpas kunt u bij meer dan 600 bedrijven betalen.

Fooien

Het is gebruikelijk kruiers een fooi te geven van een gulden per koffer, en taxichauffeurs 10% van de ritprijs. Restaurants berekenen meestal een servicetoeslag op de rekening van 10%; als u wilt, kunt u nog een paar gulden fooi achterlaten. Bij de meeste hotels is een servicetoeslag van 12% in de rekening inbegrepen.

nl_NLDutch