Gezondheid

Apotheek op Curaçao

De Apotheek heet op Curaçao Botika en is in iedere wijk te vinden. Naast geneesmiddelen kun je er ook drogisterij-artikelen kopen. Net als in Nederland heb je voor veel geneesmiddelen een recept van de huisarts nodig.

Huisarts op Curaçao

De meeste huisartsen zijn opgeleid in Nederland of de Verenigde Staten. Daarnaast houden er een aantal Spaanstalige huisartsen praktijk op Curaçao. De kwaliteit van de geleverde zorg is goed en je kunt op veel plaatsen terecht zonder al te lange wachttijden. Een aantal huisartsenpraktijken beschikken ook over een klein laboratorium, waardoor testuitslagen soms zelf sneller dan in Nederland beschikbaar zijn. Veel praktijken houden ’s ochtends een open spreekuur en zijn daarnaast op afspraak te bezoeken. Na het consult reken je meestal contant af. Bewaar de bon die u krijgt goed, soms vergoedt de zorgverzekering in Nederland de gemaakte kosten. Een huisartsenpraktijk met ervaren, Nederlandstalige artsen is het Centro Medico Aesculapius aan de SBN Doormanweg 47. De praktijk is telefonisch te bereiken op de nummers: +5999 737 0522 of 737 0523. Wacht in spoedgevallen niet op een afspraak bij de huisarts, maar ga meteen naar de Eerste Hulp-post van het ziekenhuis!

Tandarts Curaçao

De meeste tandheelkundige behandelingen kunnen gelukkig wachten tot je weer terug in Nederland bent. Heb je toch op korte termijn hulp van de tandarts nodig? Let dan goed op de kwaliteit van de praktijk en de ervaring van de tandarts. Niet overal wordt tandzorg geleverd zoals we die in Nederland gewend zijn. Tandarts Rob Hageman staat goed bekend en is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. U vindt zijn praktijk in het Centro Dentico Mahaai aan de Anjeliersweg 6, telefoonnummer +5999 737 0285. Bewaar de rekening van uw behandeling voor de zorgverzekeraar.
Het bleken van tanden op Curaçao neemt toe in populariteit, maar ook hier geldt: neem geen risico’s en kijk goed door wie je je laat behandelen!

Algemene gezondheidstips

Hoewel Curaçao minder vochtig is dan de meeste andere Caraïbische eilanden, kunnen muggen een probleem zijn in het regenseizoen en ‘s avonds. Een mugwerend middel kunt u kopen bij apotheken en in supermarkten. Curaçao kent geen malaria of andere tropische ziektes, dus vaccinaties zijn niet nodig. Aangezien alles hygiënisch en zeer schoon is, komen maag- en darmklachten (’toeristenbuikje’) zeer weinig voor. Eet en drink vrij uit.

Zorg voor de juiste bescherming tegen de tropische zon, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Een zonnescherm, een zonnebril en een hoed zijn aan te raden, zo ook een licht kledingstuk voor op het strand. De passaatwinden en de wolken zullen u niet beschermen tegen verbranden. Indien u ernstig verbrandt, drink veel vocht, neem een koel bad, gebruik een body lotion met aloë vera en doe een dag of twee rustig aan. Een zonnesteek kan gevaarlijk zijn, vooral bij kinderen met overgewicht en bij ouderen; pas op voor duizeligheid, koorts, hoofdpijn en misselijkheid.

Bij lichte ziektes kunt u standaard geneesmiddelen direct verkrijgen bij plaatselijke apotheken, ‘botikas’ genoemd. Sommige apotheken sluiten tussen de middag (van ongeveer 12:00 tot 14:00 uur); de meeste zijn de hele dag open tot ongeveer 18:30 uur. Een aantal is afwisselend vierentwintig uur per dag geopend; informeer bij uw hotel of raadpleeg de kranten. Bij ernstige problemen kan uw hotel u doorverwijzen naar een arts of tandarts.