Natuur van Curacao

Curacao heeft veel meer de bieden dan stranden en prachtige duiklocaties. Er zijn verschillende plaatsen met een adembenemend mooi uitzicht over ons eiland. Zowel boven als onderwater is Curacao iets speciaals. Daar zijn wij het met zijn allen over eens. Ondanks dat het klimaat normaal gesproken warm en droog is wil dit niet meteen zeggen dat de natuur op Curacao niet mooi is.

Klimaat en weer
Curacao gestationeerd in het hartje van een tropisch klimaat. Ons mooie eiland ligt een paar honderd kilometer boven de evenaar. Curacao is warm met een zonnig klimaat het hele jaar door. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden. Vanwege de locatie van het eiland ten opzichte van andere eilanden waait er altijd een koele wind vanuit het oosten.

Het regenseizoen begint in Oktober en eindigt in Februari. In deze periode kun je tropische buien verwachten die meestal niet langer dan 5 a 10 minuten duren. De gemiddelde neerslag ligt rond de 570mm water ieder jaar. Dit in combinatie met de zon die de rest van de dag schijnt vormt het regenseizoen in Curacao. Veel mensen denken ook dat Curacao veel last heeft van de orkanen in dit seizoen. Dit is gelukkig niet het geval. Curacao valt net buiten de ring van het orkaanseizoen waar de bovenwindse eilanden wel ieder jaar mee te maken krijgen.

Geologie en Geografie
Curacao is verdeeld in vier geologische delen. De Curacao Lava Formatie, De Knip Groep, De middelste Curacao Formatie en de Limestone formatie. Het oudste gesteente vormt de Curacao Lava Formatie. Een laag wat 5000 meter dik is en de onderste kalk laag van het eiland vormt. De Knip Groep vormt de bovenste krijtlaag van het eiland. Deze bestaat voornamelijk uit een kiezelhoudende bodem. Deze laag is in het noordwesten van Curacao aannemelijk dikker dan in het zuidwestelijke deel van het eiland. De middelste Curacao Formatie komt voornamelijk voor in het centrum van het eiland. De toplaag, ofterwijl de Limestone formatie van de bodem ligt het meeste aan de oppervlakte van het eiland. Voor meer informatie over de geologie van Curacao, bekijk deze site.

Landschap
Op het eerste gezicht ziet Curacao er uit als een onvruchtbaar eiland. Dit is deels waar met name vanwege de lage neerslag op het eialnd . Beperkte planten- en diersoorten kunnen in dit klimaat overleven. Maar ga je wat dichter bij de natuur zitten dan zul je versteld staan wat Curacao aan flora en fauna te bieden heeft. De totale oppervlakte van Curacao is 444 vierkante kilometer. De uitgestrekte noordkust van het eiland kan omschreven worden als woest en onbegaanbaar natuurlijk terrein. De rotswanden die door de jaren heen gevormd zijn door de zee zorgen voor een adembenemend uitzicht mocht je instaat zijn hier te kunnen komen.

Aan het westelijke uiteinde van het eiland vindt u uitgestrekte, heuvelachtige landschappen. Het Christoffel Park omvat het grootste deel van de landschappen. Binnen het park vindt u het hoogste punt van 375 meter, de Christoffelberg.

De oostkant van het eiland bestaat uit vlakke en meestal kale vlakte, met weinig nederzettingen en enkele secundaire wegen weven van en naar de kust inlaten.

Planten
Lokale planten hebben een ingenieus mechanisme waardoor ze het droge woestijnklimaat, de schaarse neerslag en de altijd aanwezige passaatwinden kunnen weerstaan. Deze omvatten prachtige aanpassingen van hun wortels, bladeren en stengels. De totale vasculaire flora bedraagt ongeveer 450 soorten. Soortensamenstelling verschilt aanzienlijk tussen de verschillende geologische formaties. Geen enkele groep van planten is ook geschikt voor het klimaat als de cactussen, die speciaal zijn ontworpen om de hoeveelheid vocht verloren door verdamping te beperken. Hun gemene stekels zijn in feite gemodificeerde bladeren. Het eiland heeft honderden soorten. Niet alle van de soorten op het eiland zijn ongevaarlijk.

Een plant waar u contact mee moet vermijden is de manzaliña boom, ookwel de manchineel genoemd in andere delen van het Caribische gebied. Deze boom heeft een ruwe, donkere bast en kleine groene blaadjes. De vruchten van deze plant zijn giftig en veroorzaken huidirritatie en een branderig gevoel. Een van de meest karakteristieke bomen van Curacao, zijn de Dividivi bomen. Te herkennen aan de “wind vorm ‘, veroorzaakt door de passaatwinden.

Reptielen
Whiptail hagedissen, die kenmerkend zijn in Curacao, kom je overal tegen waar jij ook komt. De slanke bruine “lagadishi” zijn de vrouwtjes . De grotere blauwgroene “blò-blò” zijn de mannetje van zijn soort.

Nog een aangename gast, de Gekko voedt zicht met de altijd aanwezige muggen. De mannelijke Gekko , “totèki” of “kaku” genoemd, beschikt over een indrukwekkende felgele en oranje halskwab. Deze wordt gebruikt om indruk te maken op de het vrouwelijke geslacht en het verjagen van vijanden.
Een andere soort in de familie is doorschijnend geelbruin van kleur. Met uitpuilende zwarte ogen en zuignappen op zijn poten heeft hij de mogelijk om tegen muren omhoog te lopen. De plaatselijke bevolking noemt deze soort “plakiplak. Zonder twijfel is de leguaan “Yuana” de koning van de reptielen in Curacao. Leguanen soep wordt in Curacao gezien als een delicatesse.

Er zijn op Curacao twee soorten slangen die je daar tegenkomt. Beide zijn volkomen ongevaarlijk. Vier soorten zeeschildpadden de groene schildpad, de karetschildpad, de “namaa” karetschildpad en de lederschildpad. De eerste drie uit deze reeks komen voor op een paar kleine stranden op Curacao. Deze stranden vormen een beschermt gebied op het eiland.

Zoogdieren
Het eiland Curacao beschikt over een totaal van 11 verschillende soorten van de zoogdieren, dit zijn er een aantal:

  • witstaartherten
  • de veldmuis
  • kleine konijnen
  • acht soorten vleermuizen

De herten en vleermuizen zijn bedreigde diersoorten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat vleermuizen een belangrijke rol spelen in het aardse ecosysteem . Deze vormen de belangrijkste bestuivers van zuilvormige cactussen. Deze naaldachtige zijn weer een belangrijke bron van voedsel voor veel diersoorten tijdens droge periodes. Het is niet ongewoon om geiten en ezels zwervend door de straten te zien, met name in de meer landelijke gebieden van Curacao.

Vogels
Of je nu comfortabel in een strandstoel zit, een wandeling langs de schilderachtige kust maakt, of een dappere tocht door het kreupelhout onderneemt, je zult zeker in contact komen met een aantal inheemse vogels van Curacao. Meer dan 168 vogelsoorten zijn geregistreerd in Curacao. Ten minste 51 van deze soorten zijn broedvogels, 71 migranten uit Noord-Amerika, 19 bezoekers uit Zuid-Amerika en 19 zijn zeevogels. De meest voorkomende van de inheemse vogels zijn de Trupial, een zwarte vogel met een fel oranje buik en witte stalen op zijn vleugels, en de Cuchubi, de Caribische spotvogel.