Taal

Taal Curacao

taal curacao papiaments nederlands
De officiële talen op Curaçao zijn het Nederlands en het Papiaments, maar de meeste Antillianen communiceren in het Papiaments met elkaar. Overheidsdocumenten zijn meestal wel beschikbaar in het Nederland en vooral oudere inwoners van Curaçao spreken nog altijd vloeiend Nederlands.

Herkomst Papiaments

De geschiedenis van het Papiaments gaat terug tot de 17e eeuw, toen Curaçao een centrum van de Nederlandse slavenhandel was. Door de West-Indische Compagnie werden grote groepen mensen uit Zuid-Amerika en Afrika vervoerd naar de Benedenwindse eilanden, om daar te werken op de plantages of de zoutvelden. Ook werden er veel slaven verkocht aan andere landen. In hun behoefte om met elkaar te communiceren hebben de slaven een eigen taal ontwikkeld, dat is althans de belangrijkste theorie. Vooral het Portugees, Spaans, Nederlands, Engels en inheemse Creoolse talen zijn van invloed geweest op de taal zoals die nu gesproken en geschreven wordt.
Zelfs als u alleen op vakantie gaat waarderen Antillianen het zeer als je een beetje Papiaments spreekt en interesse toont in de taal. Het Papiaments wordt op ook op Aruba en Bonaire gesproken, maar er zijn wel kleine verschillen in spelling en uitspraak tussen de eilanden.