Curacao is een cultuur apart. De gehele bevolking telt ongeveer 145.000 inwoners verdeelt over 55 verschillende culturen. Wij als Nederlanders weten maar al te goed hoe het is, om te leven met zoveel verschillende culturen om ons heen. Om al niet te spreken over de oppervlakte van Curacao in vergelijking tot Nederland waar al deze culturen met elkaar samenleven.
Taal
Curacao heeft als moedertaal Papiamento. De herkomst van Papiamento is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de taal ontstaan uit het Portugees waar “papear” praten betekend. Het Papiamento is een mengeling van de Portugese, Spaanse en Engelse taal.
In de zeventiende eeuw is de taal ontwikkeld om inwoners van Curacao te kunnen laten communiceren met de toen gevreesde slavenmeesters. Tegenwoordig spreken de meeste mensen uit Curacao naast de Nederlandse taal en Papiamento ook Spaans en Engels. Om je alvast kennis te laten maken met de taal een aantal kleine openingszinnen:
– Bon Bini: Welkom.
– Kon ta bai?: Hoe gaat het? / Hoe maakt u het?
– Mi ta bon: Met mij gaat het goed.
– Pasa un bon dia: Een prettige dag toegewenst.
Religie
In tijden van bezetting waren de kolonisten vrijwel allemaal protestant. De Nederlandse avonturiers bemoeiden zich nauwelijks met de lokale bevolking op Curacao. Met als gevolg dat tot op de dag van vandaag de meeste inwoners nog steeds rooms-katholiek zijn. De joodse gemeenschap onder de curacaose bevolking mag niet ontbreken. Zij zijn afstammelingen van de Portugese joden uit 1654 die vanuit Brazilie arriveerden op Curacao. Een grote minderheid op het Caribische eiland zijn toch wel de Jehovas, islamieten en de methodisten.
Onderwijs
Het Nederlandse onderwijssysteem wordt op Curacao toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleuter- en bassisschool, het voortgezet- en hoger onderwijs. Naast de reguliere vakken wordt er ook les gegeven in het Papiaments. Tevens worden er lessen Spaans en Engels op de hogere opleidingen gegeven aan studenten.
De voertaal Nederlands zorgt regelmatig voor kleine problemen op de kleuterschool. Dit komt voornamelijk omdat ouders in de eerste jaren van het leven Papiamento spreken en geen Nederlands. Hierdoor zijn de laatste jaren de vroege schoolverlaters in aantallen behoorlijk toegenomen.
Sinds 1979 is Curacao de trotse eigenaar geworden van een eigen Universiteit. Een juridische, technische en economische faculteit zijn aanwezig. Mocht de student niet op universitair niveau willen leren dan gaan deze vaak naar de verenigde staten of naar Nederland, om daar uiteindelijk een diploma te halen.
Eten
Het eten in curacao heeft veel gemeen met de Zuid-Amerikaanse keuken met de nadruk op de visgerechten. Een typisch gerecht uit Curacao is Keshi Yena; een uitgeholde rond kaas gevuld met vis of vlees.
Kleding
Bewoners van Curacao dragen luchtige zomerse kleding, begrijpelijk met de warme temperaturen. De kleding is niet te vergelijken met die van toeristen op het eiland. Toeristen hebben de eigenschap om bruin te worden. Een antilliaan daarin tegen heeft daar weinig behoefte aan. Deze is al van donkere afkomst. Een antilliaan draagt tijdens oud en nieuw geel ondergoed. Men gelooft dat dit geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar brengt.